Påskedag - tekstversion

Påske-tanker i en Coronatid

Påsken 2020 i Corona-tiden kom til at stå i aflysningens, afstandens og afsavnets tegn. Vi glæder os til at komme ud på den anden side til gensyn, til fællesskab og til nyt liv. Måske har krisen lært os at være mere taknemmelige for hvad vi har; måske ved vi bedre nu, hvad der virkelig er noget værd. Måske forstår vi lidt mere om, hvad opstandelsesliv vil sige : at leve med håb og i taknemmelighed og glæde, og i frihed sammen med de mennesker Gud har givet os at dele livet med.

Forskellige steder i verden har kristne forskellige udtryk for påskehilsner

I Danmark siger vi : ”god påske” eller ”glædelig påske”.

Er der forskel på de to hilsner? Ja, måske. ”God påske” siger de travle ekspedienter ved kassen i supermarkedet og i byggemarked, når de rækker kunden bón’en. ”God påske” ønsker vi hinanden ved påskefrokosten, når der skåles i påskebryg over silden og æggesalaten. God påske lyder af ferie, fritid, forår, familietid, forbrug og foretagsomhed.

I kirken må vi i år undvære påskegudstjenesterne og det at ønske hinanden ”glædelig påske” med håndtryk. Glædelig påske er en hilsen med evangelium i. For påskeevangeliet er påskeglædens forudsætning. Det er en glæde, som skal deles, mærkes og leves.  Med vores påskehilsen lykønsker vi hinanden med, at vi lever i lyset af opstandelsesbudskabet som nye skabninger.

Kristus er opstanden

I den østlige kirke, hos de græske og russiske kristne, fejres påske i kirken i påske-morgengryet med opstandelsesråbet ”Kristus er opstanden!”, og menigheden svarer ”Kristus er sandelige opstanden”! Det er påskeskik at møde hinanden med denne hilsen og udveksler smukt malede påskeæg. Ægget er det urgamle symbol på livet, der er skjult ligesom Kristus i graven. Men ud af død og grav kalder Gud livet frem på ny til opstandelse og sejr.

God morgen

I den amerikanske kirke hilser menigheden hinanden i kirkedøren, når de går fra kirke med ordene ”Good morning”. Det er mere end en høflig morgenhilsen. Det er gentagelsen af den opstandne Kristus’ første ord, da han kom kvinderne i møde udenfor graven. ”God morgen”, sagde Kristus muntert, som det aller første opstandelsesord, (Mattæusevangeliet 28, 9)

Opstandelse i hverdagen

God morgen! Sådan hilser vi hinanden hver ny morgen, og hver en søndag morgen i kirken. For søndagen er lille påskedag. Og hver gang vi vågner op til morgenens lys efter nattens mørke, er det opstandelsens hverdags under, vi oplever. Ligesom hele naturen lige nu opfører opstandelses mirakel for vore øjne og sanser.

Denne underlige påske 2020 vil gå over i historien, som en helt særlig oplevelse hele verden delte i Corona-farens skygge. En påske hvor vi blev mindet om det mest værdifulde vi har gennem truslen om at miste det.

Påske i år er nok anderledes og alvorstung, men ikke mindre underfuld og glædesfyldt. For påske er den stærkeste livsmods fortælling verden kender om levende håb og om sejr over dødens magt.

Kristus er opstanden, ja, han er sandelig opstanden! God morgen! Glædelig påske!

Anne Mette Gundesen